Prawidłowe żywienie to klucz do utrzymania gryzonia w dobrej kondycji. Jego dieta w domowych warunkach powinna być nie tylko dobrze zbilansowana, ale też odpowiedniego urozmaicona. Doskonałym dodatkiem do diety większości gryzoni są warzywa. Jakie warzywa można podawać gryzoniowi w styczniu?
Styczniowe warzywa w diecie świnki morskiej
Gryzoniem, który najbardziej ceni sobie świeże warzywa, jest bez wątpienia świnka morska. Podstawą jadłospisu tego miłego gryzonia powinno być rzecz jasna świeże sianko, ale kawia domowa nie lubi monotolii. Sianko to pokarm bogaty w błonnik, który reguluje procesy trawienne i metaboliczne organizmu. Poza nim w diecie gryzonia powinny znaleźć się też jednak świeże oraz suszone liście roślin, pędy i zioła. Ważne miejsce w diecie świnki morskiej zajmują również warzywa, zarówno te świeże, jak i suszone. Jakie warzywa można podawać śwince zimą, poza sezonem?
Jakie warzywa podawać zimą kawii domowej?
Najlepsze dla świnki morskiej styczniowe warzywa to przede wszystkim marchew, korzeń i nać pietruszki, seler korzeniowy, dynia i brokuły. Od czasu do czasu można zaserwować śwince również niewielkie ilości brukselki lub sałaty rzymskiej. Jeśli mamy dostęp do świeżej cykorii lub rzodkiewki, to je także warto włączyć do jadłospisu pupila.
Doskonałym uzupełnieniem zimowej diety gryzonia będzie także jarmuż. Warzywo to zawiera ogromne ilości witamin A, C oraz K, a także zestaw minerałów, takich jak wapń, żelazo i potas. Jarmuż stanowi także bogate źródło błonnika, którego w diecie gryzonia nigdy nie powinno zabraknąć.
Warzywa w diecie innych gryzoni
Nie każdy gryzoń powinien jeść świeże warzywa. Zwierzaki, takie jak koszatniczki, które w warunkach naturalnych nie mają dostępu do tego rodzaju pokarmów, po prostu nie są przystosowane do jego trawienia. Ich dietę należy oprzeć na suszonych ziołach, trawach i gałązkach drzew lub specjalnym granulacie.
Co innego gryzonie, takie jak szczury, chomiki syryjskie czy dżungarskie. Ich dietę także warto uzupełnić o świeże warzywa i owoce, choć jedynie w roli okazjonalnego przysmaku. Godne polecenia są jabłka i banany, a ze styczniowych warzyw przede wszystkim marchew, seler, cykoria i cukinia. Dopuszczalne są także buraki, kalarepa, dynia, bataty i brokuły. Z ilością takich przekąsek nie należy jednak przesadzać. Stanowią doskonałe urozmaicenie diety gryzonia, ale nie powinny stanowić jej podstawy.
Jakich warzyw nie należy podawać gryzoniom?
Niestety nie wszystkie warzywa nadają się na posiłek dla gryzonia. Nawet świnki morskie, które tolerują większość świeżych warzyw mogą chorować po niektórych produktach. Szkodliwe dla gryzoni są między innymi kapusta, cebula, czosnek i por. Warzywa te powodują wzdęcia, ból brzucha i gazy. Ciężkostrawny jest także szpinak, rabarbar, surowe ziemniaki i kukurydza.
Suszone warzywa dla gryzoni
Alternatywą dla świeżych styczniowych warzyw są mieszanki suszonych warzyw i owoców. Podobny przysmak możemy przygotować sami, ale w sklepach zoologicznych znajdziemy gotowe mieszanki, ze składnikami, które trudno byłoby zgromadzić samemu. Gryzonie uwielbiają podgryzać takie przysmaki. Stanowią one naturalne źródło wielu witamin i mikroelementów, a co więcej, mogą stać się doskonałym dodatkiem do monotonnej diety pupila.
Suszone warzywa nie obciążają żołądka zwierzaka tak, jak ich świeże odpowiedniki. Są lekkostrawne, ale sycące. Do wyboru mamy różne mieszanki lub paczki z jednym rodzajem pokarmu. To może być, na przykład suszony burak, marchewka, banan lub jabłko. Ciekawy przysmak stanowią także chipsy dla gryzoni z plasterków jabłek, pomidora, marchewki i topinamburu lub mieszanki z dodatkiem suszonych ziół i traw.
Autorka: Angelika Podgajna