Króliki to zdeklarowani wegetarianie. Ich naturalny jadłospis składa się z różnorodnych traw, ziół i części roślin: bulw, korzeni, kwiatów, pąków, pędów, liści i kory. Zajęczaki potrafią więc czerpać niezbędne substancje odżywcze z mało wartościowego pokarmu, o wysokiej zawartości włókna. W warunkach domowych podstawę (nawet 80%) diety królika powinno stanowić dobrej jakości sianko. Jadłospis uszatego zwierzaka nie może jednak w żadnym wypadku ograniczać się tylko do niego.
Bardzo ważnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety królika są warzywa i owoce. Pokarmy tego typu stanowią dla uszatych zwierząt źródło cennych witamin, minerałów i innych związków o działaniu prozdrowotnym. Dodatkowo dostarczają domowym podopiecznym błonnika i wody. Dzięki nim można więc w naturalny sposób wzbogacić menu zajęczaków o niezbędne składniki, bez konieczności podawania sztucznych suplementów. Związki zawarte w warzywach i owocach często korzystnie wpływają na zdrowie domowych podopiecznych i pozwalają im zachować dobrą kondycję.
Podawanie królikowi warzyw i owoców to również świetny sposób na przełamanie żywieniowej monotonii i dostarczenie pupilowi rozrywki. Różnorodne naturalne przekąski świetnie stymulują zmysły, pobudzają króliczy apetyt i zachęcają do żerowania. Ze względu na dużą smakowitość owoce i warzywa dla królika można wykorzystać również jako przynęty i nagrody podczas szkolenia i oswajania. Chrupanie twardych przysmaków pozwala ponadto zajęczakom zaspokoić silną naturalną potrzebę gryzienia i zadbać o stale rosnące zęby.
↓ Pokarm dla królika ↓
W jaki sposób podawać królikowi warzywa i owoce?
Warzywa i owoce dla królika powinny łącznie stanowić około 10-20% diety. Królikowi możemy podawać zarówno świeże, jak i suszone warzywa i owoce. Świetnym sposobem na stworzenie atrakcyjnych posiłków dla zwierzaka jest wykorzystanie lub samodzielne skomponowanie mieszanek różnych warzyw, owoców i ziół. Aby jednak takie przysmaki były wartościowym elementem menu uszatego podopiecznego, podczas ich podawania powinniśmy przestrzegać kilku zasad.
Podstawą jest zachowanie dużej różnorodności przy wyborze przekąsek dla królika. By uniknąć nadmiaru niektórych składników w menu zwierzaka, należy zrezygnować z serwowania mu tylko ulubionych warzyw i owoców lub przysmaków jednego typu (np. zaliczanych do tej samej rodziny botanicznej).
Codziennie dla królika warto przygotować posiłek składający się z co najmniej 3 różnych warzyw. Odpowiednia porcja warzyw dla królika to zwykle 1-1,5 szklanki/dzień. Bardzo istotna jest też równowaga między warzywami korzeniowymi i liściowymi. Proporcje pierwszych do drugich powinny wynosić 1:3.
W przypadku owoców dla królika sprawa wygląda nieco inaczej. Ze względu na wysoką kaloryczność i dużą zawartość węglowodanów ich ilość w jadłospisie królików powinna być ograniczona. Owoce królikowi najlepiej podawać maksymalnie 1-2 razy w tygodniu. Warto serwować jedynie ich niewielkie porcje (np. plasterek).
Dla bezpieczeństwa uszatego pupila powinniśmy zwracać też uwagę na stan i pochodzenie podawanych produktów. Najlepiej pozyskiwać owoce i warzywa z własnego ogrodu lub od zaufanych lokalnych producentów, którzy nie stosują chemicznych środków ochrony roślin. Przed podaniem naturalnych przysmaków królikowi trzeba je dokładnie umyć, wysuszyć i obejrzeć. Pamiętajmy, by nie serwować zwierzakowi nadpsutych, spleśniałych czy niedojrzałych owoców i warzyw. Owoce zawsze podawajmy uszatemu pupilowi bez pestek, które mogą zawierać szkodliwe glikozydy cyjanogenne.
Jeśli chcemy włączyć do diety naszego królika nową przekąskę, zawsze wprowadzajmy ją w sposób stopniowy. W ciągu tygodnia, każdego dnia, zwiększajmy jej ilość w jadłospisie, jednocześnie bacznie obserwując reakcje zwierzaka.
Jakie warzywa i owoce są szkodliwe dla królika?
Przy podawaniu warzyw i owoców królikowi zawsze należy zachować dużą ostrożność. Nie wszystkie przekąski służą bowiem zdrowiu zwierzaków. Niektóre warzywa i owoce mogą powodować u królików groźne w skutkach zatrucia lub nieprzyjemne dolegliwości trawienne.
Na liście owoców i warzyw zakazanych w diecie królika znajdują się:
- cebula, czosnek, por i szczypiorek – warzywa cebulowe należą do produktów silnie toksycznych dla zwierząt, dlatego nigdy nie powinny znaleźć się w menu królików. Obecne w nich związki siarki powodują rozpad krwinek czerwonych i prowadzą do anemii hemolitycznej. Warzywa cebulowe prawdopodobnie wpływają również szkodliwie na układ odpornościowy królików.
- rabarbar – liście rabarbaru zawierają związki toksyczne dla królików. Rabarbar zawiera bardzo dużo szkodliwego kwasu szczawiowego.
- awokado – ten egzotyczny owoc zawiera toksynę grzybobójczą o nazwie persin niebezpieczną dla królików i innych domowych podopiecznych.
- warzywa strączkowe (np. bób, fasola, groch) – wywołują u królików bolesne wzdęcia i biegunki.
- cytrusy (np. cytryna, grejpfrut, pomarańcza) – podrażniają przewód pokarmowy królików.
Do warzyw i owoców, które można podawać królikowi tylko w ograniczonych ilościach, należą:
- szpinak, szczaw i burak ćwikłowy – odznaczają się wysoką zawartością szczawianów, które przyczyniają się do kamicy pęcherza moczowego u królików.
- nowalijki (np. rzodkiewka) – kumulują szkodliwe azotany.
- ziemniak – zawiera dużo ciężkostrawnej dla królików skrobi. Szczególnie niebezpieczne są niedojrzałe ziemniaki ze względu na zawartość toksycznej solaniny.
- warzywa kapustne (np. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły) – często powodują u królików wzdęcia i problemy z przewodem pokarmowym. Ich podawanie wymaga wcześniejszego przyzwyczajenia zwierzaka.
Warto pamiętać, że nawet warzywa i owoce bezpieczne dla królika – serwowane zbyt często lub w zbyt dużych ilościach – mogą być dla zwierzaka szkodliwe. Monotonna dieta warzywno-owocowa może zaburzyć bilans składników odżywczych w jadłospisie zwierzaka i doprowadzić do hiperwitaminozy czy chorób o podłożu żywieniowym.
Objawy zatrucia u królika
Króliki raczej rzadko gustują w zakazanych przekąskach. Co jednak zrobić, jeśli zwierzak zjadł zakazany produkt? Z pewnością nie należy od razu wpadać w panikę. Zwykle jednorazowe spożycie szkodliwych owoców lub warzyw nie powinno wywołać u zwierzaka żadnych poważnych konsekwencji. Na szczęście większość owoców i warzyw jest niebezpieczna dopiero przy regularnym podawaniu. Zawsze warto jednak zachować czujność i obserwować uszatego ulubieńca.
Po czym poznać, że królik się zatruł? Do głównych objawów zatrucia u królików należą: utrata apetytu, apatia, zaburzenia neurologiczne, biegunka, gorączka. Jeśli zauważymy tego typu symptomy, nie działajmy na własną rękę, ale niezwłocznie zabierzmy królika do lekarza.
Jakie owoce i warzywa podawać królikowi?
Na szczęście lista owoców i warzyw, które możemy bez obaw serwować królikowi, jest znacznie dłuższa niż tych zakazanych. Do produktów polecanych dla uszatych zwierzaków należą:
- warzywa dla królika: seler naciowy, korzeniowy i liściowy, dynia, pasternak, jarmuż, cykoria, pietruszka, sałata rzymska, szparag, marchew, ogórek, papryka endywia, topinambur.
- owoce dla królika: banan, gruszka, jabłko, morela, arbuz, truskawka, aronia, brzoskwinia, jeżyna, jagoda, malina.
Autorka: Marta Majewska