Decydując się na posiadanie papugi warto dużo wcześniej zaplanować jej dietę i dowiedzieć się jaki pokarm będzie dla niej najlepszy. Prawidłowe żywienie i jakość podawanego pokarmu mają ogromny wpływ na samopoczucie pupila oraz długość jego życia. Podawanie źle dobranej karmy prędzej czy później odbije się na zdrowiu zwierzęcia. Jaki pokarm najbardziej posmakuje papudze i czym kierować się przy jego wyborze?
Co jedzą papugi w środowisku naturalnym?
Co kupiłaby Twoja papuga, gdyby sama wybrała się na zakupy? Oto jest pytanie. Odpowiedź na nie jest dosyć prosta, wystarczy dowiedzieć się czym ptaki te żywią się na wolności. Rodzaj karmy zawsze dobiera się w zależności od gatunku, z którego papuga pochodzi, właściwych dla tego gatunku nawyków żywieniowych oraz od indywidualnych preferencji zwierzaka.
Podstawowym elementem diety większości papug są ziarna i części roślin. Niektóre papugi, na przykład papużki faliste oraz nimfy, zdecydowanie wolą nasiona i orzechy, podczas gdy ich kuzyni, tacy jak ary zielonoskrzydłe bardziej zainteresują się warzywami i owocami. Wiele gatunków papug wolno żyjących żywi się również pąkami roślin, kwiatami oraz młodymi pędami. Warto wspomnieć również o lorach i lorysach, których pokarm stanowią pyłki kwiatów oraz nektar. Niektóre gatunki nie pogardzą także larwami owadów, będącymi dla nich cennym źródeł białka w okresie lękowym.
Gotowe karmy dla papug
W warunkach domowych papugi karmi się najczęściej gotową karmą, będącą mieszanką różnych ziaren. Sklepy zoologiczne oferują bardzo duży wybór mieszanek dla papug, odpowiednio zróżnicowanych i często dedykowanych konkretnym gatunkom. Pokarm dla pierzastego pupila można dobrać również pod względem jego wielkości. Rozróżnia się zatem karmy dla papużek małych, średnich i dużych. Podział ten opiera się na podobieństwie gatunków, na przykład duże papugi, takie jak kakadu czy ary mają podobne potrzeby żywieniowe i można karmić je w podobny sposób.
Producenci pokarmów dla papug oferują również mieszanki przygotowane z myślą o ptakach pochodzących z tego samego zakątka globu, na przykład papugach australijskich. Taka mieszanka zawiera składniki zbliżone do tych, które papuga zjadłaby żyjąc na wolności.
Dobrej jakości mieszanka powinna składać się z różnych gatunków prosa, głównie japońskiego i senegalskiego, owsa i kanaru. Nie należy przesadzać z zawartością nasion roślin oleistych, takich jak len czy perilla, które ze względu na dużą ilość tłuszczu, często wywołują otyłość. Również słonecznik może być szkodliwy. Ze względu na dużą kaloryczność należy podawać go tylko od czasu do czasu. Dla małych papug ziarna słonecznika mogą być również zbyt twarde.
Czym urozmaicić dietę papugi?
Gotowe mieszanki dla papug są bardzo dobrą podstawą ich żywienia, jednak na samych ziarnach możliwości się nie kończą i z pewnością nie należy na nich poprzestawać. Papugi są prawdziwymi smakoszami wśród zwierząt, zatem ich dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona. Różnorodny pokarm pozwoli również zmniejszyć ryzyko ewentualnych niedoborów witamin i mikroelementów w organizmie.
Dobrym dodatkiem do ptasiej diety będą, na przykład nasiona traw, cykorii czy babki lancetowatej lub niektórych owoców. Z kolei wiosną warto dostarczyć pupilowi świeżych kłosów traw, pochodzących z niezanieczyszczonych i nienawożonych sztucznie pól. Papuga z pewnością zasmakuje w pędach rdestu lub cykorii.
Niezwykle ważnym elementem papuziej diety jest zielenina. Nadają się właściwie wszystkie zielone części roślin zjadanych również przez ludzi. Należy jednak unikać liści rabarbaru i szczawiu, a także szczypiorku i pora, które dla papugi są szkodliwe.
Nie wolno zapominać również o warzywach, które papugi bardzo lubią. Warzywa, szczególnie te o intensywnych kolorach, są niezastąpionym źródłem witamin. Papugom można podawać wszystkie warzywa jadalne dla ludzi, oprócz czosnku i cebuli. Równie wartościowe i chętnie zjadane przez większość papug są owoce. Do najzdrowszych zaliczają się maliny, jagody i dzika róża.
Istotną rolę w diecie papug odgrywa białko pochodzenia zwierzęcego, którego naturalnym źródłem są larwy. W warunkach domowych larwy mogą być zastąpione jajkiem ugotowanym na twardo. Można podawać również ser biały lub jogurt naturalny, a nawet gotowane, niesolone mięso. O taki pokarm należy zadbać szczególnie w okresie lęgowym.
Tekst: Angelika Podgajna
Zdjęcie: Fotolia.pl